Div 1 Södra Herrar 2021/22

09 / januari 2022
MVK segrare i derbyt mot Lund

Lunds VK- Malmö VK 1-3 (22-25, 25-22, 19-25, 22-25)

Årets första match innebar ett nytt härligt derby mot LVK, denna gången i Fäladshallen i Lund. Med endast två träningar i ryggen efter juluppehållet var man beredd på en tuff kamp med lite extra ringrostighet. Matchen blir mycket riktigt en svängig affär men där Malmö lyckas vinna matchen-i-matchen i att göra färre misstag vilket blir vägvinnande för en seger.

I första set får Malmö en tidigt bra start, man plockar upp Lunds anfall och kan vända till egna poäng via Lundblocket. Lund svarar dock med högt servetryck och utjämnar poängen. Lagen följs åt med jämnt spel innan Malmö gör ett sista ryck vilket leder till setvinst.

Andra set börjar omvänt från första där Malmö helt plötsligt ligger under med 6-0. Efter time-out höjer sig Malmö i block-defense samt sätter bra press i sin serve vilket gör att man kommer ikapp och till och med förbi. Efter detta har Malmö ledningen genom hela setet och känslan är att set nummer två kommer att kunna spelas hem. Några misstag i anfall leder till en tuff rotation där Lunds högerspelare plockar fram hårt pressade float-servar som Malmö inte riktigt klarar av. Malmö anpassar sitt mottag och lyckas efter det lyfta fram bollarna men Lund spelar då bra försvar och transition vilket ger dem vinsten i andra set.

I tredje set ändrar Malmö om på sin högerkant och ersätter Patrik Bertilsson med Martins Veiss. Detta byte visar sig fungera väl och Martins steppar upp med både poänggivande block och anfall. Malmö fortsätter att hålla en hög nivå i sina servar vilket försätter Lund i svåra situationer som leder till misstag. Malmö höjer också sitt eget försvarsspel och i en sekvens av settet avgörs flera bollar i rad av att Johan Mårtensson först fiskar upp bollen i defense och Elias Sandgren spikear in poängen. Det är fortsatt jämnt spel men Lund klarar inte av att ta igen underläget och vinsten går bekvämt till Malmö.

I sista set sitter alla pusselbitarna på plats för Malmö och man får också några enkla poäng genom tunga anfall från centern Nils Åkerman. Lund ger dock inte upp och spelar inspirerat försvarsspel som leder till många långa och häftiga bolldueller och som håller matchen vid liv. Tillslut står ändå bortalaget Malmö som vinnare av matchen och av tre sköna och viktiga poäng.

Malmö får som vanligt användning av sin stora trupp där flera spelare kommer in och gör bra insatser för laget när det behövs. Laget lyckas också bra i att tillsammans lösa de olika små problem som uppstår under matchens gång. En stor och viktig punkt är också lagets förmåga att stötta varandra och stå bakom varandra i vått och torrt. Detta leder till att man snabbt kommer ur misstag från dåliga bollar och istället kan spela med mycket energi och glädje.

Nästa match spelas hemma mot Engelholm den 15/1.