Div 1 Södra Herrar 2021/22

13 / december 2021
MVK-Habo

Malmö VK – Habo B 1-3 (18-25, 15-25, 25-17, 24-26)

I sista matchen innan juluppehållet stod Habo som motståndare i Heleneholmshallen i Malmö. En andraplats i serien stod på spel i en stundtals mycket välspelad match som slutade i en seger till bortalaget. Habos b-lag består helt och hållet av egna unga talanger som kommit fram genom klubbens välutvecklade ungdomsverksamhet. Detta visade sig också i en medelålderskillnad på hela 16 år mellan lagen!

Habo öppnar matchen starkt och spelar ett mycket snabbt anfallsspel där Malmöblocket får svårt att hinna med. Detta i kombination med en stabil servemottagning och ett varierat och kreativt anfallsspel gör att bortalaget kan dra ifrån i mitten av setet till en bekväm ledning och sedermera setseger.

I andra set skiftar Malmö om och visar upp sin stora trupp genom att ställa upp men en nästintill helt ny startsexa. Hemmalaget får dock en svajig start med några enkla misstag i bland annat servemottagning innan man kommer igång. Habo tar tacksamt emot alla gratispoäng de kan få och fortsätter med foten på gasen. Även när Malmö hittar sitt anfallsspel så visar bortalaget att de kan spela stabilt spike-defense som de sedan kan vända till egna poäng. Även detta set går till Habo.

I tredje set hittar Malmö en ny kombination av spelare och ställer om i sin taktik. Detta ger utdelning och man börjar hitta rätt i sitt blockspel såväl som i sitt försvarsspel mot Habos varierade anfall. Setet står och väger när Malmö hittar sin högsta växel och lyckas vinna flera långa och spekatakulära bolldueller. Man hittar också sin servemottagning vilket öppnar upp för Malmös centrar att ta poäng. Centrarna, ledda av Nils Åkerman, visar upp sig även i block och lyckas flera gånger stänga Habos anfall. Med några poäng i ryggen kan hemmalaget spela ut och Habo blir alltmer pressat och får svårt att döda bollen vilket leder till en bekväm setseger för Malmö.

Fjärde set fortsätter i samma andra som tredje och känslan är att Malmö är på god väg mot att förlänga matchen till en spännande femsetare. Habo kämpar sig dock kvar och håller sig hela tiden bara några poäng efter. Vid ställning 22-20 till Malmö kliver Habos passare fram och hoppservar sitt lag till ledning med 24-22. Setet avslutas med några dramatiska domslut som förlänger matchen men tillslut kan Habo stänga igen och ta tre poäng.

Sammanfattningsvis är det en match som innehåller volleyboll på hög nivå men där Malmö inte får till detaljerna eller fokuset för att vinna mot ett ungt välspelande Habo. Malmö spelar bra i serve, block och anfall men svajar för mycket i servemottagning och spelar för dåligt försvarsspel för att helt förtjäna en vinst.

Malmöspelarna får slicka såren genom ett kort juluppehåll innan Lund står som motståndare den 8/1 2022.