Div 1 Södra Herrar 2021/22

05 / december 2021
MVK besegrerar Linköping!

Linköping VC - Malmö VK 2-3 (25-17, 12-25, 25-19, 18-25, 12-15)

I sista bortamatchen innan juluppehållet stod hemmalaget Linköping som motståndare. Linköping är nya i division 1 och därmed obekanta som motståndare för Malmöspelarna. Med flera tidigare säsonger i elitserien, en nuvarande andraplats i division 1 och flera spelare med elitserierutin i laget var Malmö förberedda på en tuff uppgift under lördagsförmiddagen.

Matchen som utspelade sig i Linköpings sporthall blev en svängig affär som krävde fem set för att kröna en vinnare. I första set rivstartar Linköping och drar tidigt ifrån. Malmö får inte igång sitt spel och varje svagt anfall ger hemmalaget möjlighet att skicka ut passet till sin vänsterkant och poängmaskin Tomasz Mroz. Mot slutet av andra halvan av setet gör Malmö några byten samtidigt som Linköping slappnar av lite. Detta gör att bortalaget kan snygga till siffrorna innan Linköping tar första setsegern.

I andra set är det en helt omvänd historia från första set. Malmö får till ett effektivt anfallsspel på vänsterkanten och höjer nivån på sina servar. Detta sätter press på Linköping som fastnar i några tuffa rotationer vilket Malmö också utnyttjar förtjänstfullt. Efterhand lyckas Malmö hitta ett stabilt kantblock vilket gör att man kan bromsa upp en del tunga anfall och vända till egna poäng. Malmö fortsätter med hög energi och spikar igen setet utan att ge Linköping en chans att komma tillbaka.

Till allas, eller ingens, förvåning svänger pendeln tillbaka igen med ett tredje set som till slut slutar med Linköpingsseger. Malmö lyckas inte hålla uppe sin energi och missar alldeles för många servar vilket ger Linköping ett enkelt sätt att att hålla jämna steg med bortalaget samt att komma ur sina svårare rotationer. Lagen följs åt till ställning 11-11 innan Linköping gör ett ryck. Malmö missar fortsatt några servar men där, efter granskning av videoreprisen, minst två av dem skulle ha dömts som serveess till Malmö. Linköping spelar med hög energi och sitter plötsligt på en stor ledning vilket räcker för en vinst.

I fjärde och femte set hittar Malmö tillbaka till sitt spel och sin höga energi. Man pressar Linköping i serve och spelar bra side-out såväl som stabilt block-försvar. De sista bollarna går till Malmö med hjälp av Johan Mårtenssons hoppserve och man kan tillslut stå som segrare.

Matchen blir ett bevis på hur viktig och avgörande den mentala delen av volleyboll är där det var tydligt att laget som lyckades hålla uppe sin energi vann seten. Avgörande för Malmös seger var också att man sett över matchen var stabilare i flera moment där man kunde utnyttja Linköpings dippar mer än tvärtom. Sammanfattningsvis var det en match som var lika underhållande för publiken som den troligtvis var frustrerande för båda lagens coacher.

Sista matchen för MVK innan juluppehållet spelas den 12/12 hemma i Heleneholmshallen mot Habo.