Grand Prix Herrar 2020/21

07 / december 2020
Här är lagen som kvalat in till GP 2021
2021 års upplaga av Grand Prix avgörs i Fyrishov, Uppsala, helgen 23-24 januari. I dag kan vi presentera lagen som kvalificerat sig!

Vår GP-oktett är komplett efter den gångna helgens elitserieomgång! Följande åtta lag gör upp om de åtråvärda Grand Prix-titlarna 2021:

  • Damlag: Hylte/Halmstad, Örebro, Engelholm, Sollentuna
  • Herrlag: Sollentuna, Hylte/Halmstad, Örkelljunga, Habo

Även seedningsordningen, som baseras på tabellplaceringen vid halvsäsong, är fastslagen, vilket ger oss följande semifinalbataljer att se fram emot lördagen den 23 januari:

Semifinaler - Damer

  • Hylte/Halmstad (1) vs Sollentuna (4)
  • Örebro Volley (2) vs Engelholm (3)

Semifinaler - Herrar

  • Sollentuna (1) vs Habo (4)
  • Hylte/Halmstad (2) vs Örkelljunga (3)

Habo tog sista ”biljetten”

Medan det på damsidan redan innan den gångna helgens elitserieomgång var klart vilka fyra lag som säkrat GP-avancemang, var det dukat för en riktig nagelbitare på herrsidan. Hela fem lag fanns med i racet om den sista "guldbiljetten".

Den var det slutligen Habo Wolley som lade vantarna på. Avancemanget säkrades efter en imponerande 3-1-seger (27-25, 23-25, 25-23, 25-19) mot Örkelljunga under lördagen, samtidigt som både jagande Falkenberg och Vingåker förlorade sina respektive nyckelmatcher.

Habo har en GP-titel från 2007 att stoltsera med och deltog senast 2012.

- Jag tror det betyder mycket för hela laget och jag hoppas alla ger sig en klapp på axeln för vad vi åstadkommit. Vi har fått ett kvitto på att vi är på rätt väg. Jag är framför allt väldigt stolt över de unga spelare i laget som visat framfötterna och gjort stora framsteg så här långt. Det är deras förtjänst att vi har tagit den här GP-platsen, säger lagkaptenen Erik Sundberg till habowolley.se.

Utöver att Habo ersätter Falkenberg är startfältet sig likt sedan förra gången det begav sig. Exempelvis är alltså regerande mästarna Örebro och Sollentuna på nytt kvalificerade och gör sig nu redo att försvara sina titlar.

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig för turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

FAKTA – GRAND PRIX 2021
Datum: 23-24 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Örebro (dam), Sollentuna (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
Damer
Engelholm: 9 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket: 2 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld
Vallentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 5 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld