Elitserien Herrar 2020/21

05 / februari 2021
Upplagt för rafflande slutspurt
Elitserienvolleyboll.se levererar en matig rapport med förutsättningar samt länkar till livesändningar och livescore inför helgens elitserieomgång!

På menyn står fem damdrabbningar och fem herrbataljer, vilket alltså ger oss totalt tio matcher att se fram emot. Åtta av dem spelas under den högintensiva lördagen.

Vi är inne på upploppet av grundserien och klubbarna spurtar nu mot kommande SM-slutspel som ligger planerat att dundra igång i början av mars. Inför säsongens stora crescendo gäller det att ta så hög position som möjligt i tabellen. Av det följer nämligen bättre seedning, vilket ger hemmaplansfördel i matchserier mot lägre seedade lag.

Alla lag har i skrivande stund spelat mellan 13-16 matcher. Det finns med andra ord fortfarande en hel del poäng att spela om, vilket öppnar för en spännande upplösning av grundserien.

Jaga och bli jagad

På herrsidan är det upplagt för en högintressant avslutning med flera potentiella tabellskiftningar att hålla koll på. Det går definitivt att tala om ett "mittenträsk", där hela sex lag på platserna 4-9 finns inom nio poängs differens. Kombattanterna både jagar och blir jagade, på en och samma gång.

I toppen lever också kampen om grundseriesegern, där ledande Sollentuna har tre poäng till godo på Hylte/Halmstad som han en match mer spelad (15). SVK har alltså ett visst försprång, men då ska också sägas att rivalerna möts i nästa omgång. Och med Grand Prix-finalen i färskt minne vet vi att hallänningarna har alla möjligheter att minska luckan uppåt.

Rörligt i bott och topp

På damsidan är fältet mer fragmenterat, med en tydlig brytpunkt som går mellan femteplacerade Gislaved på 26 poäng, samt sjätteplacerade Linköping på 16 poäng. Med det sagt kan det fortfarande ske vissa förändringar under sluttampen.

Exempelvis har bottenplacerade Lindesberg börjat röra på sig efter juluppehållet. I senaste omgången blev det visserligen 0-3-förlust mot Gislaved, men dessförinnan tog laget sina två första segrar för säsongen, vilket gjort att laget kunnat börja snegla uppåt i tabellen, med siktet inställt på att lämna jumboplatsen.

I andra sidan tabellen tampas nyblivna GP-mästarna Hylte/Halmstad med Örebro om seriesegern. I dagsläget står lagen på 45 poäng vardera och med lika många vunna matcher (15), men H/H sätter för stunden i förarsätet. Dels för att man har en oslagbar setskillnad om 45-0, men framför allt för att man har en match mindre spelad än närkingarna.

Även Engelholm har i både praktik och teori chans att blanda sig i racet om förstaplatsen, men för det krävs att skåningarna tar full pott i de återstående fem matcherna, samtidigt som framförvarande tappar poäng. Och ja, konstigare saker har ju hänt. Till saken hör nämligen att EVS har kvar att möta just Hylte/Halmstad och Örebro!

Mot 1500 elitseriepoäng

Elitseriens ”Milestone Tracker” signalerar att flera respektabla milstolpar kan passeras de närmaste dagarna. Bland annat att:

- Sollentunas Isabelle Falck närmar sig 1500 poäng i elitseriesammanhang. Ytterligare 18 i helgens match mot Lund, vilket blir hennes totalt 149:e framträdande i Sveriges högsta volleybollserie, gör att hon når imponernande gränsen.

- Isabelles SVK-kollega Viktoria Nordström kommer i sin tur nå 700 set om hon spelar ytterligare tre mot Lund. Slutar dessa i Sollentunas favor kommer hon dessutom nå totalt 300 setsegrar i elitseriekarriären.

- Carl Ahremark, Lund, samt Staffan Blomgren, Sollentuna, som har två servees vardera kvar till totalt 200

Alla matcher livestreamas

Samtliga matcher som spelas i Elitserien går att följa via både livescore och livestream på Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade med tabeller och spelscheman.

På volleytv.se, Elitseriens nya streamingtjänst, visas alla grundserie- och slutspelsmatcher samlat på en och samma plattform.

Läs mer om streamingalternativen och hur du registrerar ett konto!

Foto: Robert Boman 

HELGENS MATCHER
Dammatcher
2021-02-06
14:00 Gislaved vs Hylte/Halmstad
14:00 IKSU vs Engelholm
14:30 Sollentuna vs Lund
15:00 Lindesberg vs RIG Falköping
15:00 Värnamo vs Linköping

Herrmatcher
2021-02-06
16:00 Södertelge vs Hylte/Halmstad
16:00 Habo vs Floby
17:00 Sollentuna vs Lund

2021-02-07
14:00 Södertelge vs Lund
16:00 Uppsala vs Falkenberg

LÄNKAR
• Streaming säsongen 2020/21 (köpinfo, frågor & svar, med mera)
• Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21
• Spelschema damer
• Spelschema herrar
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se