SM-slutspel 2015/16

07 / april 2016
Damlandslaget laddar för EM-kval
I slutet maj är det dags för Sveriges damer att kliva in i EM-kvalet. Först väntar dock digra förberedelser med dubbla träningsläger och flera landskamper. Inför första landslagssamlingen, som arrange

Förbundskapten Ismo Peltoarvo trycker på betydelsen av att få en bra uppladdning inför EM-kvalet och ser fram emot vad som komma skall:
- Det ska bli jättespännande. Vi har goda chanser att ta oss vidare från första kvalomgången om vi får ihop laget på rätt sätt. Att få alla att jobba ihop och dra åt samma håll är nyckeln till framgång. Jag övertygad om att det här kommer gå riktigt bra.
Första träningsläger arrangeras i Katrineholm, 1-6 maj, och avslutas med dubbla landskamper mot Danmark i Örebro; matcher som blir viktiga värdemätare, inte minst eftersom lagen möts i EM-kvalet senare under månaden.
Den andra av de två landskamperna mot "Dansken" arrangeras i samband med invigningen av Sveriges största volleybollturnering för barn och ungdomar, Mikasa Challenge. Idrottshuset i Örebro väntas vara fyllt till bredden när bataljen dundrar igång.
- Det blir en häftig uppladdning. Att spela landskamp inför fullsatta läktare och entusiastiska ungdomar är fantastiskt kul och uppskattas av spelarna, konstaterar Peltoarvo.
"Har riktiga fixstjärnor"
Matcherna mot Danmark blir något av ett startskott för Ismos tredje sejour som förbundskapten. Han har klart för sig hur årets upplaga av landslaget står sig jämfört med de tidigare han tränat:
- I dag har vi ett par riktiga fixstjärnor och många starka kort. Vi hade bra spelare tidigare också, men inte riktigt den kalibern vi har idag. I slutändan gäller det, som sagt, att få ihop laget - något vi varit bra på i tidigare landslagsupplagor.
Ett andra träningsläger arrangeras 12-18 maj och avslutas med dubbla landskamper mot Bosnien-Hercegovina.
Det hela bygger som sagt upp till EM-kvalets första omgång. 20-22 maj spelar damlandslaget sammanlagt tre matcher. Utöver värdnationen Estland tar man sig an Danmark och Luxemburg. Gruppvinnaren går vidare till kvalomgång 2 som arrangeras 15-25 september. Även bästa grupptvåan kvalificerar sig för vidare spel.
Följande spelare har kallats:
Freja Morén, Lindesberg
Cecilia Hall, Cataño Lancheras - PUR
Jonna Wasserfaller, Hylte/Halmstad
Filippa Hansson, Svedala
Sofie Sjöberg, Örebro
Emma Mårtensdotter, Hylte/Halmstad
Anna Harlin, Engelholm
Josephine Tegenfalk, Örebro
Isabelle Haak, Engelholm
Martina Svensson, Lindesberg
Rebecka Lazic, Neruda Volley - ITA
Anna Haak, Univ. of Miami - USA
Diana Lundvall, Rote Raben - GER
Madde Green, Sollentuna
(Medelålder: 23 år)
*Även Alexandra Lazic är kallad, men deltar inte under det första träningslägret i och med att hon är mitt uppe i brinnande slutspel i Frankrike med sitt seriesegrande Cannes.
Ledarstab:
Ismo Peltoarvo, Förbundskapten
Jonas Svantesson, Assisterande Coach
Susanna Piculell, Sjukgymnast
Vid frågor kontakta:
Ismo Peltoarvo, Förbundskapten.

LÄS MER
Svedala svarade - matchserien utjämnad
Kvitterat i semin - LVC vann i tre raka
Falkenberg har kopplat greppet mot Örkelljunga
Lushtaku ny lagkapten i landslaget
Stjärnan står över EM-kvalet
Örebros utsikter goda i semifinalerna

Skribent: Herman Sewelén