Elitserien Herrar 2023/24

08 / december 2023
Habo säkrade plats på Grand Prix!
Genom säker seger med 3-0 säkrade Habo plats på Grand Prix i Uppsala i januari 2024.
Habo Wolley var piskade att vinna mot tabelltrean Lunds VK i den tionde omgången, alltså den sista innan serien vänder, för att lägga beslag på fjärdeplatsen i tabellen och därmed nå Grand Prix i Uppsala. Genom stabila 3-0 hemma i Habo Sporthall gjorde man processen kort i årets hittills bästa insats.

Söndagens match började något böljande när lagen turades om att vara i förarsätet och halvvägs in i första akten hade Lund ryckt åt sig en trepoängsledning vid ställning 9-12. Då tog Jens Persson hemmalagets första time-out och efter det tog Habo över taktpinnen och gick både ikapp och förbi Lund. Man vänder flera bollar till poäng efter häftiga försvarsräddningar och Lund bjuder också på hela 11 misstag i både anfall och serve som hjälper Habo till setsegern 25-19.

I andra set höjer sig Lund spelmässigt och deras kantanfallare som varit ganska anonyma i första set börjar skörda framgångar. Detta hjälper dock föga då Habo höjer sig ännu mer och spelar som i trance. I princip allting går Habos väg och de vänder flera omöjliga lägen till poäng och har helt otroliga 82% anfallseffektiviet (14 poäng på 17 anfallsförsök). Setet slutar 25-17 till Habo och stämningen i Habo Sporthall är på topp.

Mellan set nummer två och tre är det som bekant tio minuters paus, många gånger förr har lag som blivit utskåpade set ett och två kommit tillbaks i tredje set. Idag kunde dock Habo fortsätta med det fina spelet från set två, omgående gick man upp i ledning 7-3 och därifrån rullade det bara på ända till 25. 

Luke Denton anfaller som en klocka och tar poäng i både fram och bakplan, Habo gör flera mäktiga blockpoäng och hela laget servar väldigt bra vilket skapar problem för Lunds anfallare. Förra årets succémässiga spelande tränare för Habo Andrew McWilliam, numera på samma position i Lund, gjorde vad han kunde för att elda på sina mannar men idag var helt enkelt Habo omutbara. 25-19 slutar tredje set som därmed blir matchens sista.

Dagens insats från Habo sammanfattas med orden stabilt och bra. Lund satsar hårt i serven vilket leder till mycket servemiss men på de servar de faktiskt sätter spelar Habo bra servemottagning vilket lägger grunden för ett framgångsrikt anfallsspel vilket hela 57% effektivitet skvallrar om. När dessutom både serve- och försvarsspelet fungerar utmärkt blir det helt enkelt en komplett insats.

Till matchens lirare i Habo utses Axel Almfors med både stabil servemottagning och fantastiskt försvarsspel, medan Andrew McWilliam får priset för Lund.

Kan Habo spela på samma nivå som idag kommer man kunna utmana samtliga lag i serien. I den GP-semifinal laget just kvalificerat sig till som spelas i Uppsala lördag 20e januari mot serieettan Floby VK är ett utmärkt tillfälle att ta fram detta spel.

Ett annat tillfälle är nästa hemmamatch, reprisen på förra årets SM-final mellan Habo Wolley och Hylte/Halmstad lördag 6e januari 19:00. Matchen som spelas samtidigt som Fyrmannafestivalen och därmed kommer bli en publikfest var planerad som invigning av nya Habo Arena. På grund av förseningar av färdigställandet kommer den tyvärr spelas i Habo Sporthall, men det är ändå ett utmärkt tillfälle att fylla sporthallen till bristningsgränsen på samma sätt som Habopubliken gjorde i SM-finalserien i april.

Habo Wolley 3 – 0 Lunds VK
(25-19, 25-17, 25-19)

Bästa poängplockare i Habo:
Luke Denton, 18
Conal McAinsh, 10
Algot Danielsson, 9
Hugo Morency, 7
Carl Larsson, 3
Johan Ottosson, 1

Bästa poängplockare i Lund
Andrew McWilliam, 11
Przemek Smereka 10