08 / mars 2020
KFUM Göteborg VS Floby 3-2
Vilken match!

KFUM Göteborg Herr A - Floby VK 3-2 (23-25, 25-20, 20-25, 27-25, 15-10)

Med majoriteten av säsongen i bagaget, allt slit, alla superblocks, alla OT's, har kultiverat i den här matchen. Ettan mot tvåan. Favoriten mot underdogen. Seriefinal.

Förhoppningarna på matchen var redan höga innan bussen med Floby supportrar stannar utanför Idrottshögskolan. Klacken från "schlätta" strömmar in till bortalagets applåder och då ser hela hallen vad som är på spel. Det är inte bara matchen på plan som är viktig, utan även den som sker på läktaren. De 120 (!) personer som såg matchen kämpade minst lika hårt som de på plan.

Och som väntat börjar matchen jämt. Det har tidigare nämnts att lagen "luktar" på varann.. Så var det inte denna lördag. Här gällde det att köra plattan i mattan från start för att kunna hänga med. Då Floby är ett något kortare lag spelar de inte lika hårt på sitt block som KFUM gör, utan på sitt försvar. Detta gav KFUM mycket huvudbry under matchens gång då gästerna gång på gång plockar upp bollar som till synes redan var döda och begravda. Det ger gästerna viss fördel och kan skapa några bollars försprång under andra halvan av setet, där KFUM kommer ikapp fram tills 23-25 till gästerna.

Nu gäller det för KFUM att höja sig, och detta gör laget mycket tack vare publiken. Hemmalaget börjar fokusera på att slå hål på Flobys försvar på första försöket då gästerna vunnit majoriteten av duellerna som pågått längre. Det går bra, och KFUM kan styra setet till stabil setvinst 25-20.

Det börjar visas upp ett mönster på vilken sida av planen som har fördel då i set nummer tre är det Floby som dirigerar tempot. Floby spelar ett annorlunda anfallsspel än resten av laget i serien. De fokuserar mycket på att använda motståndets block för att göra poäng, och med KFUMs stora grabbar har de mycket block att använda. Under setet är det suveräna försvaret uppe i nivå igen och leder Floby till vinst 20-25.

Nu är KFUM tillbaks på vinnarsidan, och målet med setet är att inte ge gästerna så mycket block att slå mot. Det är inte alltid lätt att inte hoppa högt, men ibland är ett mindre block bättre än ett större. Trots detta är det fortfarande väldigt jämt mellan lagen. Fruktansvärt jämt. Varje boll är en kamp, och nu börjar halsarna bli ömma efter höga glädjerop för varje poäng. Trots detta är lagen fortfarande ivrigt påhejade av läktaren, högre än någonsin tidigare hörts i Idrotthögskolan. KFUM ligger en hårsmån före Floby under setet, och tur det för gästerna kämpar på som besatta. Hemmalaget har setboll 24-22 när Floby kommer ikapp 24 lika. KFUM får en ny setboll, som Floby kväver. Vid 25-25 och två för långa dueller för allas blodtryck kan KFUM ta hem setet 27-25 och få spela sin femte raka fem-setare.

Benen värker, svetten flödar, halsen står i lågor, men det är nu det är som roligast att spela volleyboll. Mot en motståndare som är minst lika bra som en själv, inför en publik som i princip brinner av iver för att se sitt lag vinna och för prestigen att kalla sig själv bäst i serien. Vilken sport detta är, herregud.

I och med sin rutin har fortfarande hemmalaget lite av den energin kvar som behövs i såna här lägen. De vet om att det gäller ta kontroll snabbt, och visa upp att vi vill vinna det här mer än er. Fram till 5-5 tar dock inget lag poäng i egen serv. Det är nu KFUM plockar fram energin. Man gör en sprint fram till 8-5 och kan göra sidbytet med vinden i ryggen. Efter att Floby reducerat 8-6 gör hemmalaget ytterligare ett ryck. Ställningen är 12-6 och det går se segern i slutet av tunneln. Floby viker sig inte och jobbar ikapp 12-9. KFUM säger stopp, och kan hålla borta gästerna till matchbollar vid 14-9. Men publiken på fötterna, klappande öronbedövande kan hemmalaget, efter en gigantisk krafttömning, vinna 15-10.

Kanske kommer KFUM inte ta hem serievinsten, men denna vinsten var helt sinnessjukt skön och ligger definitivt i nivå med guldmedaljen. Både KFUM och Floby spelar antagligen sin bästa volleyboll och det ger resultat i en match som jag personligen inte kommer glömma på väldigt länge. Att få spela mot ett så jämbördigt lag, med ett så gött lag, och inför en helt underbar publik gör all träning mödan värd.

Till matchens lirare i Floby valdes en av lagets passare, Hugo Waltersson. I hemmalaget och kvällens gigant valdes hemmasonen Zia Naderi!

Detta var herrarnas sista hemmamatch för säsongen och vilket avslut det blev! Tack till er alla som kom hit och levererade den bästa stämning jag upplevt på många år!

I kamp om seriesegern har herrarna Malmö och Vindrarp kvar på bortaplan.

Vi ses!